Η πρώτη επίσκεψη στον Κτηνίατρο.

Επιλέγοντας για συντροφιά ένα κατοικίδιο, πρέπει να γνωρίζουμε πως πέρα από τα οφέλη που θα έχουμε στο θέμα της διάθεσης και της ψυχολογίας, θα διδαχτούμε και την υπευθυνότητα.

Όταν επιλέγουμε ένα μικρό ζώο για συντροφιά και το εντάσσουμε στην οικογένειά μας, πρέπει να γνωρίζουμε πως έχουμε κάποιες υποχρεώσεις, που εξασφαλίζουν την καλή κατάσταση της υγείας του κατοικίδιου.

Ο γιατρός σας λοιπόν στην πρώτη επίσκεψη, αφού εξετάσει το κατοικίδιό σας, θα σας ενημερώσει για όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να εξασφαλίσετε την άριστη κατάσταση υγείας αλλά και την μακροζωία του κατοικίδιου.

Τι θα πρέπει όμως να περιμένετε σε μία πρώτη εξέταση του κατοικίδιου;  Κατά την πρώτη εξέταση του κατοικίδιου θα πρέπει να έχετε ενημερωθεί οπωσδήποτε για τα παρακάτω.

Το εμβολιακό πρόγραμμα, το οποίο εξασφαλίζει την θωράκιση της υγείας του κατοικίδιου απέναντι σε πολύ σοβαρές ασθένειες, όπως για παράδειγμα η λύσσα. Η σωστή ενημέρωση θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τους τύπους και τα στάδια του εμβολιακού προγράμματος, αλλά και να γνωρίζετε ποια από αυτά θα επαναλαμβάνονται σε ετήσια βάση, ώστε να εξασφαλίσετε και να οργανώσετε σωστά τον προϋπολογισμό σας.

Η αποπαρασίτωση είναι μια άλλη διαδικασία κατά την οποία ο γιατρός σας, θα εντοπίσει διάφορα παράσιτα είτε εσωτερικά (ενδοπαράσιτα) είτε εξωτερικά όπως ψήλοι, τσιμπούρια, είτε διάφορα δερματόφυτα  που τυχόν έχουν αναπτυχθεί. Η έγκαιρη αντιμετώπισή τους εξασφαλίζει την σωστή και ομαλή ανάπτυξη του κατοικίδιου, κάτι που είναι πολύ κρίσιμο ιδιαίτερα για τους πρώτους μήνες της ανάπτυξης του  και την ομαλή μετάβαση στην ενηλικίωση, χωρίς προβλήματα.

Η διατροφική σύσταση είναι ένας άλλος πάρα πολύ σημαντικός τομέας, για τον οποίο θα πρέπει να ενημερωθείτε πλήρως. Ο γιατρός σας, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του κατοικίδιου που έχετε επιλέξει, θα σας ενημερώσει για την σωστή διατροφή και θα σας προτείνει συγκεκριμένες δίαιτες, οι οποίες θα βοηθήσουν το κατοικίδιο να αναπτυχθεί σωστά. Θα σας ενημερώσει για ότι πρέπει  και ότι δεν πρέπει να κάνετε, σε σχέση με την διατροφή του κατοικίδιου σας και θα σας προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Η διατροφική σύσταση είναι πολύ σημαντική, καθώς η κακή διατροφή ευθύνεται ή έχει βοηθάει ώστε να αναπτυχθούν και εξελιχθούν σημαντικότατες ασθένειες.

Αυτά είναι τα τρία σημαντικότερα σημεία για τα οποία θα πρέπει να ενημερωθείτε με την απόκτηση του κατοικίδιου και την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό σας. Εάν κρίνετε ότι η ενημέρωσή σας είναι ελλιπής, μην διστάσετε να πραγματοποιήσετε και δεύτερη επίσκεψη σε άλλον γιατρό για μία δεύτερη γνώμη. Να θυμάστε ότι η υγεία του κατοικίδιού σας είναι σημαντική και για την δική σας υγεία.