Δεν θα διάλεγες τυχαία έναν γιατρό για το παιδί σου, γιατί να διαλέξεις τυχαία τον γιατρό του κατοικίδιου σου;

Η επιλογή του σωστού κτηνίατρου για το κατοικίδιό σας είναι πολύ σημαντική. Σε αυτό το άρθρο θα σας επισημάνουμε τα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να προσέξετε για την επιλογή του, αλλά και όλα όσα θα πρέπει να παρατηρήσετε και να ρωτήσετε κατά την διάρκεια της επίσκεψης.

Προφανώς το σημαντικότερο στοιχείο επιλογής, ιδιαίτερα για κάποιον τον οποίο αποκτά για πρώτη φορά κάποιο ζωάκι συντροφιάς, θα είναι η σύσταση από κάποιον γνωστό που έχει ήδη την ανάλογη εμπειρία. Θα είναι σημαντικό να μην ακολουθήσετε στα τυφλά την συμβουλή και την πρόταση, εάν δεν διαπιστώσετε ο ίδιος το επίπεδο γνώσεων και μόρφωσης του κτηνίατρου. Ένα τηλεφώνημα και ο τρόπος εξυπηρέτησης πολλές φορές είναι αρκετά για να διαπιστώσετε οι ίδιοι ότι έχετε να κάνετε με κάποιον γνώστη και καλό ιατρό.  Η διαθεσιμότητα και η όρεξη γνωριμίας οπωσδήποτε είναι στοιχεία που δείχνουν ότι έχετε να κάνετε με κάποιον που αγαπάει το αντικείμενο εργασίας του.

Κατά την επίσκεψη σας στον γιατρό, θα πρέπει να παρατηρήσετε τον χώρο του ιατρείου. Ο καθαρός χώρος οπωσδήποτε αποτελεί καλό δείγμα, όμως δεν θα πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριο επιλογής. Θα πρέπει να παρατηρήσετε τον εξοπλισμό του κτηνιατρείου και αν δεν μπορείτε μην διστάσετε να ρωτήσετε γι αυτόν. Ο σωστός κτηνίατρος δεν θα διστάσει να σας δείξει τον εξοπλισμό του ιατρείου του, αλλά και τις δυνατότητες που έχει για εξετάσεις και μελλοντικά τυχόν προβλήματα που μπορούν να παρουσιαστούν στο αγαπημένο σας κατοικίδιο.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι αυτό της συμπεριφοράς. Θα πρέπει να παρατηρήσετε κατά την διάρκεια της εξέτασης όλα τα βήματα  που θα πραγματοποιηθούν και να κρίνετε τον τρόπο διαχείρισης και συμπεριφοράς προς το ζώο. Είναι ιδιαίτερα στοιχεία τα οποία θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε την εμπειρία, αλλά και την αγάπη, το δέσιμο και την εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται μεταξύ του ζώου, του ιδιοκτήτη και του κτηνίατρου.

Οι πληροφορίες και η ενημέρωση για τα διάφορα στοιχεία που παρατηρεί ο κτηνίατρος κατά την διάρκεια της εξέτασης είναι ένα επίσης σημαντικό στοιχείο. Πολλές φορές ίσως παρατηρήσετε ότι δεν θα σας μιλήσουν αρκετά ή δεν θα σας εξηγήσουν αναλυτικά τα διάφορα στάδια της εξέτασης. Αυτό θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Ο κτηνίατρος πρέπει να δείχνει ιδιαίτερο σεβασμό τόσο προς το ζώο, όσο και προς τον ιδιοκτήτη, ενημερώνοντας τον για όλη την διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να νιώθετε ήσυχοι και ασφαλείς, αλλά και να αποκτήσετε κάποιες γνώσεις που θα σας βοηθήσουν σε μελλοντικούς χειρισμούς του κατοικίδιου σας.